Stichting Brabants Gesneuvelden herdenkt ieder jaar de gesneuvelden uit Brabant van en sinds de Tweede Wereldoorlog in de Willibrorduskerk in Waalre. Dit jaar vroegen ze mij om een tekst te schrijven ter gelegenheid van de herdenking. Dat is bijzonder, want dit is niet zomaar een jaar. Dit jaar vieren we namelijk 800 jaar vrijheid in Nederland. Het thema voor 4 en 5 mei 2024 luidt dan ook
Vrijheid vertelt: opmaat naar 80 jaar vrijheid.
Als de vrijheid zou vertellen
Vraag ik me af wat ze zou zeggen. Dat was het eerste wat ik voelde toen ik deze opdracht aannam. Immers, we vieren 80 jaar vrijheid in Nederland. Maar vrijheid is in onze tijdsgeest maar een breed, krom en pijnlijk begrip. Ik wist gelijk dat ik geen herdenkingsgedicht wilde maken zoals we gewend zijn. Ik wilde iets schrijven wat vanuit mijn tenen kwam en tot in mijn hart gemeend was. Dat heb ik gedaan met dit gedicht genaamd (Her)denken.
(Her)denken
(Her)denken gaat over de vraag of het leren van feiten waardevoller is dan het leren van levenslessen over rouw om geliefden. Wát we precies moeten onthouden uit de geschiedenis wanneer we niet mogen vergeten. En tot hoever ons vermogen reikt om mee te voelen met álle mensen die te maken krijgen met oorlog en onderdrukking.
Reacties en ontvangst
Het gedicht werd enorm goed ontvangen. Genodigden kwamen achteraf naar me toe om te benadrukken hoe mooi en waardevol de verwoording was. Het AD schreef erover en het Eindhovens Dagblad sprak over het maken van een punt voor een volle kerk. De volledige uitzending kijk je hier terug.